Οι πρωτοπόρες υπηρεσίες της AKROCARE εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές με σκοπό πάντα την αποτελεσματική διαχείριση όλων των συνεπειών παθήσεων κάτω άκρου.
H διαχείριση των ελκών και των παθήσεων του κάτω άκρου γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών και έχει ως σκοπό την βελτίωση της αισθητικής, της υγείας αλλά και της καθημερινότητας του κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Έλκη Κάτω Άκρων
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, το 40% των χρόνιων ελκών είναι φλεβικά έλκη ποδός με τους τρεις πιο συνήθεις τύπους αυτών να είναι:
– Φλεβικά έλκη ποδός (70%)
– Αρτηριακά έλκη ποδός (10%)
– Μικτά φλεβικά και αρτηριακά έλκη ποδός (10 – 15%).
Αιτία των φλεβικών ελκών αποτελεί η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και εκεί εντάσσονται και τα (σπάνια) έλκη λόγω λεμφοιδήματος ή καρδιογενούς οιδήματος, λόγω της κοινής αντιμετώπισής τους. Παρατηρούνται στην εσωτερική πλευρά της κνήμης όπου είναι μεγαλύτερη η φλεβική πίεση. Η κνήμη εμφανίζει οίδημα και πιθανόν ευαισθησία. Το δέρμα δύναται να εμφανίσει κόκκινες, καφέ ή και μαύρες μελαγχρώσεις και/ή περιοχές με λευκή ατροφία, ενώ στο δέρμα και στο υποδόριο λίπος παρατηρείται λιποδερματοσκλήρυνση.
Τα αρτηριακά ή ισχαιμικά έλκη συναντώνται σε μεγάλου βαθμού αρτηριακές στενώσεις ή αποφράξεις. Λόγω της σημαντικής μείωσης της κυκλοφορίας δημιουργούνται έλκη με συχνή την εμφάνισή τους στο κατώτερο τμήμα της κνήμης και το πόδι, το οποίο συχνά είναι κρύο και συνήθως παρατηρείται πόνος, ειδικά το βράδυ.
Τα μικτά φλεβικά και αρτηριακά έλκη ποδός είναι έλκη που προκαλούνται από φλεβική και αρτηριακή νόσο. Η πλειοψηφία των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με μικτά φλεβικά/αρτηριακά έλκη αρχικά εμφανίζουν φλεβικά έλκη και στη συνέχεια αναπτύσσουν και αρτηριακή ανεπάρκεια.
Έλκη διαβητικού ποδιού
Δείτε αναλυτικά για το διαβητικό πόδι:
Έλκη πίεσης (κατακλίσεις)
Τα έλκη πίεσης (ή έλκος από κατάκλιση) είναι τοπικές εξελκώσεις (πληγές) στο δέρμα ή/και τον υποκείμενο ιστό, συνήθως πάνω από τα οστά και είναι το αποτέλεσμα πίεσης. Η τοπική αυτή πίεση εμποδίζει τη κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί καταστροφή των κυττάρων, νέκρωση των ιστών αλλά και ανάπτυξη ελκών. Τα έλκη από κατάκλιση είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, κυρίως στα άτομα με μειωμένη αισθητικότητα, κατακεκλιμένα ή προχωρημένης ηλικίας και απαιτούν έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Δείτε αναλυτικά εδώ:
Νέκρωση | Γάγγραινα
Όταν το έλκος περιέχει νεκρωτικό ιστό, αποτελεί ένδειξη ότι δεν επουλώνεται φυσιολογικά. Ο ιστός αυτός θα πρέπει να απομακρυνθεί ώστε να επιτευχθεί η επούλωση του έλκους. Η αφαίρεση μπορεί να είναι χειρουργική, μηχανική, ενζυματική ή με την προαγωγή της δυνατότητας του οργανισμού στην διάσπαση του νεκρωτικού ιστού (αυτολυτική απομάκρυνση νεκρώσεων).
Το οξύ τραύμα είναι ένας τραυματισμός που προκαλεί λύση της συνεχείας του δέρματος και μερικές φορές του βαθύτερου ιστού.
Τα τραύματα ταξινομούνται σε δύο κύριους τύπους, τα οξέα τραύματα όπως εκδορές, σκισίματα, διατρήσεις ή δήγματα και εγκαύματα και τα χειρουργικά τραύματα που προκύπτουν από χειρουργικές επεμβάσεις.
Παρέχεται εξατομικευμένη θεραπεία με τριπλή δυνατότητα επιλογής της προσφερόμενης υπηρεσίας στην AKROCARE, ή κατ οίκον ή σε κλινική ή άλλος κατάλληλος συνδυασμός αυτών.
Εκτίμηση έλκους, αξιολόγηση ασθενούς & αντιμετώπιση
Ο ρυθμός επούλωσης των ελκών καθορίζεται από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς συνολικά, συνεπώς η διεξοδική αξιολόγησή του είναι σημαντική για την εκτίμηση της θεραπείας και κατάλληλης αντιμετώπισης.
Στην AKROCARE λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό με πληροφορίες όπως η ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη, αγγειακών νόσων, κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές συνδετικού ιστού και αλλεργίες, καθώς και για τον τρόπο ζωής, συνήθειες του ασθενούς και φαρμακευτική αγωγή.
Η διάγνωση της υποκείμενης αιτίας ανάπτυξης ενός έλκους αποτελεί ένα ουσιώδες μέρος της εκτίμησής του και άρα της αποτελεσματικής αντιμετώπισής του.
Επικοινωνήστε για αξιολόγηση του περιστατικού σας με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί.
Εκτίμηση, αξιολόγηση & αντιμετώπιση τραυμάτων
Τα μεγάλα ή με βάθος οξέα τραύματα με έντονη αιμορραγία χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα για να σταματήσει η αιμορραγία και να εντοπιστεί πιθανή βλάβη σε ζωτικά όργανα ή ιστούς.
Τα ξένα σώματα θα πρέπει να απομακρυνθούν από το τραύμα και ο νεκρωτικός ιστός να αφαιρεθεί χειρουργικά, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη και καθυστερημένη επούλωση του τραύματος.
Η παραγωγή εξιδρώματος αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης αλλά πρέπει να διαχειριστεί κατάλληλα γιατί μια διαρροή του μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο περιβάλλον δέρμα. Το περίσσιο εξίδρωμα του τραύματος πρέπει να απορροφηθεί και να γίνει η διαχείρισή του με ένα επίθεμα που προάγει την υγρή μέθοδο επούλωσης. Αυτό προάγει τη διαδικασία επούλωσης και μειώνει τον σχηματισμό ουλής.
Η AKROCARE είναι η μοναδική επιστημονική ομάδα που εκπροσωπείται από τα μέλη της επισήμως σε 5 Διεθνείς διαπιστευμένους οργανισμούς διαχείρισης τραυμάτων και ελκών, υιοθετώντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης, όπως αυτές θεσπίζονται μέσα από τις έρευνες με την πολύτιμη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.