Διαχείριση Διαβητικού Ποδιού

Η AKROCARE εφαρμόζει την αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών παθήσεων του Διαβητικού ποδιού.

Το Διαβητικό πόδι είναι μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές που απειλούν τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στην AKROCARE παρέχουμε πλήρες εύρος υπηρεσιών για την επιτυχή αντιμετώπιση και θεραπεία των προβλημάτων και συνεπειών του Διαβητικού ποδιού.

Διαβητικό πόδι

Τι είναι το διαβητικό πόδι

Διαβητικό πόδι ονομάζουμε την πάθηση που οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη και αφορά την αιμάτωση των κάτω άκρων. Από αυτήν τη πάθηση επηρεάζεται η αρτηριακή αιμάτωση και συχνό συνεπακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι η φλεγμονή αλλά και η αυξημένη πιθανότητα γάγγραινας. Ο ΠΟΥ ορίζει ως Διαβητικό Πόδι το πόδι ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και ταυτόχρονη ύπαρξη επιπλοκών όπως η λοίμωξη των ιστών, εξελκώσεις, περιφερική νευροπάθεια ή και διαβητική αρτηριοπάθεια.

Ποια είναι τα αίτια του διαβητικού ποδιού

Κύρια αιτία των συνεπειών του Διαβητικού Ποδιού είναι η στένωση των αρτηριών. Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί την εναπόθεση νεκρών κυττάρων, λιπιδίων & κρυστάλλων χοληστερόλης, το σύνολο των οποίων ονομάζουμε αρτηριοσκληρωτική πλάκα.

Αυτή προκαλεί στένωση της αρτηρίας οπότε και μειώνεται τοπικά η παροχή του αίματος. Όσο επιδεινώνεται η κατάσταση, η στένωση μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη θρόμβωση με αποτέλεσμα την αδυναμία ροής του κυκλοφορικού και αυξημένο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του ποδιού.

Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ο μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και η υπερλιπιδαιμία, ευνοούν την εκδήλωση της περιφερικής διαβητικής νευροπάθειας, μια επιπλοκή του διαβήτη, που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των νεύρων. Ακολουθεί η απώλεια της αίσθησης του πόνου με συνέπεια τους αλλεπάλληλους και συχνούς τραυματισμούς.

Συμπτώματα διαβητικού ποδιού

Τα βασικότερα συμπτώματα που αν τα παρατηρήσετε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό είναι:

Έλκη διαβητικού ποδιού

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η εμφάνιση λοίμωξης σε έλκη διαβητικού ποδιού αυξάνει τον κίνδυνο ακρωτηριασμού κατά 155 φορές.

Το 15% των διαβητικών ασθενών θα αναπτύξει έλκος ποδός σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Επειδή τα διαβητικά έλκη είναι εξαιρετικά επιρρεπή σε λοιμώξεις (ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη), και αυτές οδηγούν συχνά σε ακρωτηριασμό, η αντιμετώπισή τους προέχει όλων. 

Η επιτυχής αντιμετώπιση ενός έλκους διαβητικού ποδιού απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση: αναγνώριση της αιτίας, παρακολούθηση της εξέλιξης και συνεχής αξιολόγηση της θεραπείας.

Οι κύριες αιτίες των ελκών διαβητικού ποδιού είναι η Νευροπάθεια και η Ανεπαρκής παροχή αίματος (ισχαιμία).

Είδος & εύρος
προσφερόμενων υπηρεσιών

Παρέχεται εξατομικευμένη θεραπεία με τριπλή δυνατότητα επιλογής της προσφερόμενης υπηρεσίας στην AKROCARE, ή κατ οίκον ή σε κλινική ή άλλος κατάλληλος συνδυασμός αυτών.

Χρήση Πρωτοποριακών Μεθόδων Θεραπείας

Διαβητικό Πόδι

Εκτίμηση, αξιολόγηση ασθενούς & αντιμετώπιση

1. Εκτίμηση συνολικής εικόνας του διαβητικού ποδιού
2. Εκτίμηση της εικόνας και της αιτιολογίας του έλκους
3. Καθοδήγηση του ασθενούς με σκοπό την συνολική φροντίδα της υγείας του κάτω
άκρου
4. Καθαρισμός των νεκρώσεων του έλκους όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο
5. Εφαρμογή επιθεμάτων για αντιμικροβιακή προστασία
6. Εφαρμογή επιθεμάτων και εξειδικευμένων εργαλείων με σκοπό την επούλωση
7. Συνεχής παρακολούθηση και καθοδήγηση του ασθενούς σε κάθε στάδιο επούλωση
του έλκους.